Artikel bijgewerkt op 17 september 2018
Met een LM3914 kun je vrij eenvoudig een spanningsmeter maken. De spanningswaarde wordt dan weergegeven op een LED bargraph. Calibratie kan met een potmeter. Er kunnen maximaal 10 LED’s aangesloten worden, maar je bent vrij om een aantal weg te laten. De individuele LED’s kunnen niet gekalibreerd worden. Maar je kan natuurlijk wel experimenteren met de aansluitingen van de LED’s. Stel, je hebt 4 LED’s; dan kun je wel bepalen bij welke drempelwaarde één van de uitgangen actief wordt en daar bewust voor kiezen. Zodat je bijvoorbeeld 18, 16, 15 en 11 in gebruik hebt. Test maar uit wat een goede weergave oplevert voor het type accu wat jij gebruikt.
! Aangezien de LM3914 een minimale voedingsspanning nodig heeft om te werken, is het heel waarschijnlijk hij niet meer goed werkt op een enkele LiPo cel.
Je bent natuurlijk vrij om verschillende kleuren LED’s te gebruiken.
Voor calibratie kun je gegevens gebruiken die gelden voor het type accu welke je gebruikt. Voor een enkele LiPo cel geldt, dat deze als leeg kan worden beschouwd als de 3,2V gehaald is. De cel is in volle toestand 4,2V. Bij meerdere cellen in serie kun je optellen (2 cel: dus meter afregelen op 6,4-8,4V). Gebruik een labvoeding om de meter af te regelen en om eventueel de aansluitingen te kiezen van de LM3914.
Laat de schakeling niet permanent actief staan op je accu, want dan gaat je accu onnodig snel leeg. Schakel de voedingsspanning bijvoorbeeld met een push button (drukknop) om even snel te meten zolang je de knop ingedrukt houdt. Bij het loslaten schakelt de spanning vanzelf weer af.
Is deze meter geschikt als audio levelmeter?
Voor audio gebruik je bij voorkeur de LM3915, omdat die een logaritmisch verloop heeft. Verder is alles hetzelfde.
Hulp nodig? Vraag gerust een begeleider om hulp. Klik hier voor een overzicht van expertises, zodat je weet wie je kan vragen.