Dit schema kan je helpen om een eenvoudige inschakelvertraging te maken. Bijvoorbeeld als je voeding eerst rustig moet stabiliseren, voordat je controller of iets dergelijks geactiveerd wordt. Soms kun je namelijk hebben, dat de controller niet goed start als de voedingsspanning nog niet gestabiliseerd is (kan enkele ms duren). Dit probleem ontstaat soms als een fabrikant geen goede reset procedure doet tijdens het opstarten (controle voeding OK).
Heb je dit nou altijd nodig? Meestal niet. De meeste schakelingen wachten even rustig met inschakelen en houden de core even in reset tot de voeding OK is. Maar soms niet dus en dan kun je vaak hebben, dat de schakeling goed start maar een enkele keer vastloopt in het bootproces.
Maar misschien heb je ook wel andere toepassingen en kan dit schema je helpen ter inspiratie. Het schema is opgebouwd rond de populaire NE555. Dit is een timer IC. Met de componenten op de THR lijn, kun je de tijd bepalen. Dat is in dit geval ca. een halve seconde.
De voeding sluit je aan op de twee groene lijnen linksboven, waarbij de onderste van die twee de GND is. De aan te sluiten schakeling sluit je aan op de twee groene lijnen rechtsboven, waarbij de bovenste lijn +5V is en de onderste lijn (naar de MosFET) GND. Deze schakeling werkt ook op hogere spanningen (max 16V). De NE555 is niet geschikt voor 3,3V. Indien je aan te sluiten schakeling minder dan 200mA trekt, mag je deze ook direct voeden uit de output (pen 3 is dan +). Laat in dat geval de MosFET en de twee weerstanden (22 en 100k Ohm) weg.
Hieronder staat een voorbeeld van de stabilisatietijd van een willekeurige adapter (gemeten op een digitale oscilloscoop). In dit geval duurde dat ca. 6ms voor de spanning op niveau was. In deze tijd kan je controller de eprom al zitten uitlezen, met kans op allerlei fouten van dien. 500ms inschakelvertraging zou in dit voorbeeld wel wat overdreven zijn, maar de voeding is hoe dan ook stabiel op dat moment! Maar je kan hem gerust wat verkorten. Meten is weten, dus even de digitale oscilloscoop aan de voeding en met oneshot trigger de rising edge meten.
Met de NE555 kun je heel veel leuke schakelingen bouwen. Zoek maar eens op internet naar NE555 schema’s en laat je inspireren.