Alcohol maken

Alcohol maken

Alcohol kennen de meeste wel van het drinken, maar wat is alcohol precies? Alcohol is de verzamelnaam voor chemische stofjes met een OH groep (zoals in het plaatje hieronder staat). Afhankelijk van hoe groot het molecuul verder is, heeft het andere eigenschappen. Ethanol is een van de alcoholen die te drinken is, maar er zijn er nog veel meer. In spiritus zit bijvoorbeeld methanol (deze heeft 1 koolstofatoom minder) en wordt in België “brandalcohol” genoemd. Ook is methanol giftig, zodat het gebruikt kan worden zonder dat men bang hoeft te zijn dat iedereen eigen jenever gaat stoken uit spiritus. Hele grote alcoholen worden gebruikt om te zorgen dat parfums lekker ruiken.

De alcoholgroep

Op DJO gebruiken we voornamelijk alcohol om schoon te maken, dus leek het een uitdaging om te kijken hoe dat dit te doen is. Vaak wordt hierbij gebruik gemaakt van gist. Gist is een heel klein beestje wat alcohol kan maken vanuit suiker. Belangrijk daarbij is wel dat je hem de juiste omgeving geeft, wat inhoudt dat er geen zuurstof aanwezig mag zijn. Dit wordt gedaan met een waterslot.

Dit is een voorbeeld van een waterslot

Een waterslot zijn twee bellen die helft gevuld zijn met water. Als het gist de suiker opeet, “ademt” hij net als wij CO2 gas uit. Dit gas gaat in de kolf zitten en druk langzaam de zuurstof de kolf uit, waardoor de gist alcohol gaat maken.

Helaas gaat de gist niet alle suiker omzetten in alcohol, omdat de gemaakte alcohol voor de gist giftig is. Afhankelijk van welke soort gist gebruikt wordt, kan een grotere hoeveelheid alcohol gemaakt worden. Omdat wij bij deze proef gewoon bakkersgist hebben gebruikt, kunnen we tot maximaal 8% alcohol verwachten.

De chemische reactie

 

Om te snappen hoe de reactie precies gaat hebben we de reactievergelijking opgesteld. Deze ziet er als volgt uit:

 

Kort gezegd houd dit in dat als de gist een molecuul suiker gebruik, hij hieruit twee moleculen alcohol maakt, en twee moleculen CO2. Nadat we de alcohol hebben gemaakt, zit deze in de kolf samen met gist en overgebleven suiker. Dat is natuurlijk niet optimaal, en om de alcohol als zuivere stof op te vangen zullen we na de reactie nog moeten filteren en destilleren.

 

De reactie uitgevoerd

 

In een 500 ml kolf met roerboontje is water verwarmd tot 50⁰C, waarna aan het water suiker is toegevoegd om een verzadigde oplossing te maken. Dit houdt in dat er suiker bij het water is gedaan totdat de suiker niet meer in het water op wilde lossen. Daarna is er 9 gram gist bijgedaan, en is het waterslot op de kolf gedaan. De kolf heeft zo een week bij 40 graden geroerd.